قاصدک

سلامت روان لازمه‌ ی صنعت پرتوان

روانشناسی صنعتی و سازمانی

سلامت روان لازمه‌ ی صنعت پرتوان

یکی از شاخه‌ های روانشناسی که با توجه به سابقه‌ ی طولانی مدت خود در دنیا، این روزها در کشور ما بسیار مورد توجه قرار گرفته روانشناسی صنعتی و سازمانی‌ است که البته به نام روانشناسی صنعتی بیشتر شناخته شده است. امروزه با توجه به این که صاحبان کسب‌ و کار دریافته‌ اند که کارمندان سالم کارایی بهتری دارند، تقاضا برای روانشناسان صنعتی افزایش پیدا کرده است. این شاخه از روانشناسی تلاش دارد رابطه‌ ی بین انسان و شغل و همچنین محیط کاری خود یا همان سازمان را مورد بررسی قرار داده و روابط فی‌ ما بین را بهبود ببخشد.

هر انسان با توجه به خصوصیات اخلاقی متفاوت یا بهتر بگویم هر فرد بر اساس تیپ شخصیتی خود نیازمند این است که شغل مناسب خود را برگزیند. لذا روانشناسی صنعتی و سازمانی این فرصت را فراهم می‌ کند که علاوه بر انتخاب شغل درست توسط فرد، سازمان نیز این امکان را داشته تا نیروی منتسب برای هر شغل را در جای مناسب قرار دهد تا از نهایت بازدهی بهره ببرد. به عبارت دیگر روانشناسی صنعتی اصول و دانش روانشناسی را در محیط کار اعمال می‌ کند. این فرآیند می‌ تواند با تعریف هر شغل و مشخص کردن معیارهایی برای استخدام، از طریق طراحی آزمون‌ های استخدامی انجام شود تا مشخص شود برای هر شغل چه توانایی‌ هایی لازم است. که از این طریق حتی می‌ توان آموزش‌ هایی برای بالا بردن توانایی‌ های فرد جهت بهبود عملکرد شغلی فراهم کرد. همچنین آموزش فنون مختلف به مدیران برای انگیزه دادن و کار کردن بهتر با کارمندانشان از موارد دیگر استفاده از روانشناسی صنعتی و سازمانی است.

همچنین وظیفه‌ ی روانشناس صنعتی و سازمانی این است که به حفظ سلامت ذهنی و روانی محیط کار کمک کند. ساخت یک محیط کاری سالم، ایجاد یک نظام پاداش‌ دهی منصفانه و ایجاد این اطمینان که کارمندان از حقوق خود برخوردار می‌ شوند، از دیگر وظایفی است که در این حوزه تعریف می‌ شود.

روانشناسان صنعتی و سازمانی معمولا با ارزیابی کارایی کارمندان و بازخورد آن به مدیران و همچنین بازخورد عملکرد مدیران به سازمان، تلاش می‌ کنند تا مشخص شود کارمندان و مدیران چطور کارشان را انجام می‌ دهند.

این حوزه بر روی افزایش رضایتمندی کارمندان و نیز افزایش قابلیت نیروی کار تمرکز دارد. روانشناسانی که در این حوزه کار می‌ کنند به دنبال راه‌ هایی می‌ گردند که بازدهی کارها را افزایش دهند یا برنامه‌ هایی طراحی کنند که کیفیت زندگی در محیط کار را بالا ببرند.

همانطور که مشاهده می‌ کنید روانشناسی صنعتی و سازمانی رشته‌ ای گسترده‌ بوده و حوز‌ه‌ های گوناگون دارد و متخصصانی که در این حوزه کار می‌ کنند با مأموریت‌ های متنوعی رو به‌ رو هستند. این حوزه می‌ تواند بسیار هیجان‌ انگیز و با ارزش باشد و موقعیت‌ های بسیار زیادی برای پیشرفت دارد.

در هر صورت به دلیل ارتباط انسان با انسان یا حتی ارتباط وی با دستگاه‌ های یک کارخانه یا اتاقی که در آن فعالیت دارد یا تقابل با ارباب رجوع و یا خیلی موارد دیگر؛ تمام این ها از منظر روانشناسی صنعتی و سازمانی قابل بررسی و تحلیل بوده و این امکان را فراهم می‌ سازد که هم فرد جهت ارتباط صحیح با همکاران و محیط پیرامون خود و هم سازمان برای ایجاد محیط امن و با ثبات برای کارکنان خود، در جهت حرکت به سوی هدف اصلی فردی یا گروهی در یک محیط صنعتی یا سازمانی، بهترین انتخاب و عملکرد را داشته باشند.

برای دریافت مشاوره شغلی از اپلیکیشن روانشناسی آنلاین فارگو اینجا کلیک کنید.

جهت خرید شش شماره‌ی بهروان هوش، اوتیسم، شادی، عشق ، مدرسه و دانشگاه کلیک کنید.

نویسنده: حمید درویش

برچسب ها

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن